Aktualności
Pojemniki do zakładów mięsnych

      Pojemniki do przechowywania żywności są coraz popularniejszym produktem dostępnym na rynku. Trudno sobie dziś wyobrazić transport na przykład produktów spożywczych, ale także wielu innych towarów, nie tylko ze wskazanej branży, bez zastosowania palet i skrzynek. Odpowiednio zapakowane produkty, zabezpieczone przed zanieczyszczeniami, przewożone są na paletach do sklepów, hurtowni czy zakładów produkcyjnych. Ze względu na coraz wyższe wymagania sanitarne związane z przechowywaniem produktów spożywczych, pojemniki muszą spełniać jeszcze bardziej zaawansowane standardy i normy jakości, stąd tak duże zainteresowanie konkretnymi produktami.   
Pojemniki plastikowe to dość niepozorne artykuły, które także wymagają zaawansowania technologicznego, ponieważ stoi przed nimi bardzo odpowiedzialne zadanie przechowywania produktów spożywczych, a mięso stanowi jeden z najbardziej wymagających towarów. Dodatkowo pojemniki plastikowe muszą być ergonomicznych kształtów, gwarantujące wygodę przenoszenia, a nade wszystko wytrzymałe. Powinny więc sprostać profesjonalnym wymogom branży mięsnej czy nawet farmaceutycznej.

Pojemniki do mięsa E2
 
 
W czym transportować produkty mięsne?
 
Odpowiednie zapakowanie produktów mięsnych gwarantuje spełnienie najwyższych standardów jakościowych. Transport pojemników plastikowych na paletach plastikowych jest komfortowy i bezpieczny, a rozładunek towaru odbywa się szybko i sprawnie, także z użyciem elektrycznych wózków widłowych. Pojemniki plastikowe na mięso są więc jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej efektywnych sposobów przechowywania i transportu produktów. Pojemniki produkowane są z plastiku odpornego na działanie temperatur, dlatego nie wpływają na przegrzanie czy zaparzenie się mięsa. Ponadto zachowują swoje pierwotne właściwości, a skład plastiku nie ulega żadnym modyfikacjom. W przeciwnym wypadku szkodliwe cząstki rozpadu plastiku mogłyby wnikać w mięso. To właśnie dlatego tak ważne jest korzystanie z pojemników, które posiadają atesty PZH i certyfikaty dopuszczające go do kontaktu z żywnością. 
 
 
Jak przechowywać i transportować mięso?
 
Świeże lub mrożone mięso, to produkt spożywczy bardzo podatny na zepsucie. Z pewnością jest jednym z tych towarów, które wymagają przechowywania zgodnego z ustalonymi procedurami. Pojemniki na mięso wykonane z atestowanego plastiku doskonale odpowiadają wszelkim wymaganiom sanepidu, dlatego są na tak szeroką skalę wykorzystywane w przemyśle mięsnym oraz w transporcie. Dzięki różnym wymiarom pojemników można znacznie ograniczyć miejsce ich przechowywania. Zostały tak przystosowane, aby móc je ustawiać piętrowo i zyskać przy tym cenną przestrzeń magazynową. 
 
 
Szeroka oferta pojemników
 
Na rynku dostępne są standardowe pojemniki plastikowe służące do transportu produktów mięsnych. Ich główną zaletą jest bez wątpienia wysoki standard przechowywania wędlin, mięsa, a także produktów będących owocem jego przetwarzania. Zostały wyprodukowane specjalnie do tego celu, na co wskazuje profesjonalna konstrukcja skrzynek E2. Charakteryzują się możliwością odprowadzania wody z krawędzi na zewnątrz, dzięki czemu mięso pozostaje długo świeże, a gromadząca się woda nie wpływa na utratę jego wartości. 
Warto wskazać, że plastik na szeroką skalę stosowany jest do produkcji pojemników i wyprzedza swą technologią skrzynki drewniane, które stały się mniej praktyczne. Mimo swego naturalnego charakteru, nie sprawdzają się w transporcie mięsa, ponieważ rozmiękają, wymagają znacznie więcej dbałości o czystość i higienę oraz nie są tak wytrzymałe. Oczekują również sporo zaangażowania związanego z koniecznymi konserwacjami czy niezbędnymi naprawami ich delikatnej konstrukcji. Dlatego też bardziej opłacalne jest zainwestowane w pojemniki plastikowe i choćby miały być droższe, to jednak odwdzięczą się dłuższą żywotnością. 
 
 
Zalety pojemników plastikowych
 
Palety i pojemniki plastikowe do mięsa są przede wszystkim łatwe w utrzymaniu higienicznego charakteru oraz pełnej ich czystości. Nadają się do wielokrotnego użytku, a więc można z nich korzystać setki razy, przy czym nie tracą swego pierwotnego wyglądu. Należy zwrócić uwagę, że podczas przechowywania i transportu mięsa traci ono wiele wody. Nie jest to produkt suchy, zatem konieczne jest zachowanie najwyższych standardów przechowywania, aby zostało dopuszczone do spożycia. Tylko palety plastikowe potrafią odpowiedzieć na te potrzeby, ponieważ można je wielokrotnie myć i czyścić, aż do całkowitego usunięcia zabrudzeń. Nierzadko, pojemniki plastikowe poddawane są czyszczeniu w wysokiej temperaturze, ponieważ tylko tak możliwe jest zneutralizowanie wszelkich niekorzystnych bakterii czy drobnoustrojów. 
Pojemniki na mięso są wytrzymałe i odporne na pęknięcia, co zdecydowanie przyspiesza i ułatwia proces transportu oraz rozładunku. Zostały wykonane z wysokiej jakości, odpornego na uszkodzenia mechaniczne plastiku, jaki dodatkowo posiada atesty dopuszczające ten materiał do kontaktu z żywnością. Bardzo istotną zaletą pojemników jest ich gładka powierzchnia, ponieważ ewentualne nieczystości nie gromadzą się w krawędziach czy na chropowatej strukturze, jak w przypadku innych tego rodzaju produktów. Najwyższym priorytetem użytkowania pojemników i skrzyń jest ich bezpieczeństwo dla żywności, co zdecydowanie gwarantują. 
Na koniec warto przytoczyć jeszcze zdanie eksperta z portalu www.paleteo.pl, który zwrócił uwagę, że dynamicznie rośnie liczba firm, które wykorzystują pojemniki plastikowe. W branży mięsnej jest to już standardem, np. pojemniki plastikowe E2 są przewożone głównie na paletach plastikowych higienicznych H1. Wzrost zastosowania pojemników zauważyliśmy również w branży farmaceutycznej z uwagi na coraz większe wymogi sanitarne przy produkcji.(...) Stale rosnąca popularność palet plastikowych wynika m.in. z ich zalet względem tradycyjnych palet. 




Higieniczne magazynowanie i transport mięsa
 
 
 
 
 


Wiadomość z dnia: 07-03-2019